Grúzia gazdasági, politikai és katonai téren is elismerésre méltó erőfeszítéseket tett az euroatlanti térséghez csatlakozása érdekében - hangsúlyozta Simicskó István honvédelmi miniszter a Tinatin Hidasheli grúz védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Simicskó István kiemelte: Magyarország a kezdetektől következetesen támogatja Grúzia euroatlanti integrációs törekvéseit. Ezzel együtt támogatjuk az ország területi függetlenségét és szuverenitását - szögezte le.

A honvédelmi miniszter felidézte, hogy az elmúlt időszakban több szövetséges és partnerország képviselői jártak Magyarországon, köztük Grúzia is stratégiailag fontos partner. A grúz védelmi miniszterrel eredményes tanácskozást folytattak a két ország katonai együttműködésének erősítéséről, kiszélesítéséről - közölte.

Kép letöltéseFotó: Bruzák Noémi/MTI

Simicskó István felajánlotta a Magyar Honvédség kiemelkedő képességei - például a különleges műveleti ezred, valamint a katona-egészségügyi területen szerzett - tapasztalatainak megosztását. A magyar katonai képzési lehetőségek is nyitottak a grúz haderő katonái előtt - fűzte hozzá.

Tinatin Hidasheli elmondta, hogy Budapesten volt diák, ezért is jó érzéssel tért most vissza Magyarországra. Kiemelte: Magyarország hosszú ideje fontos partnere, szövetségese országának, Grúzia mellett állt a legnehezebb időkben is, amikor "kimenekültek" a szovjet blokkból. Megjegyezte továbbá, hogy amikor tavaly Grúziát árvíz sújtotta, Magyarország volt az első, amely önként a segítségükre sietett.

Kép letöltéseFotó: Bruzák Noémi/MTI

Tinatin Hidasheli azt is hangsúlyozta, hogy a két ország közötti partnerség biztonságérzetet ad Grúziának. Köszönetét fejezte ki a magyar katonáknak - akik az Európai Unió megfigyelő missziója keretében jelenleg is Grúziában állomásoznak -, hogy ugyanolyan elhivatottsággal védik a biztonságot és szolgálják a békét, amiként a grúz haderő katonái is teszik azt szerte a világban Afganisztántól, Ukrajnán át Maliig.

A grúz védelmi miniszter kiemelte továbbá, hogy országuk euroatlanti csatlakozási törekvéseiben a Visegrádi 4-ek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) adják a legnagyobb támogatást. Az ilyen szövetségeseket meg kell becsülni - hangsúlyozta.

(MTI)