Európa biztonságát a NATO garantálja, azonban ez a közös védelmi szervezet csakis a nemzetek hadereinek képességeire tud támaszkodni - jelentette ki Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter augusztus 28-án, pénteken, miután hivatalában fogadta Nagy Zoltánt, Magyarország Állandó NATO Képviseletének nagykövetét.

Nagy Zoltán - miután beszámolt a NATO napirendjén lévő aktuális ügyekről - tájékoztatást adott többek között a londoni állam- és kormányfői találkozó óta eltelt időszak legfontosabb eredményeiről is.

Mint mondta: a Szövetség továbbra is maradéktalanul ellátja feladatait, védelmi és elrettentési berendezkedése hiteles, katonai készenléte és képességei változatlanok. Katonai szövetségként elsősorban támogató szerepet tölt be a járvány elleni küzdelemben – tette hozzá a nagykövet.

Kiemelte, hogy hazánk az elmúlt időszakban növekvő elismerést vívott ki a Szövetségben, a védelmi tervezés és védelempolitika területén, egyrészt a NATO követelményekkel összhangban lévő haderőfejlesztés, másrészt a COMKFOR beosztás elnyerésével a műveleti együttműködés területén. Meghatározó eredmény továbbá a magyar-horvát kezdeményezésű közép-európai hadosztály parancsnokság (HQMNDC) NATO rendszerébe történő befogadása is.

Egyetértettek abban is, hogy a Szövetségnek az új típusú kihívásokra is ugyanolyan hatékony válaszokat kell adnia, mint a hagyományos kihívásokra. Ilyen új kihívásnak számít a COVID-19 járvány is, amely minden NATO tagországot érintett, és amelynek hatásaira a Szövetségnek is képesnek kell lennie együttműködésben reagálni. Elhangzott az is, hogy a COVID-19 járvány kezelése során a Szövetség bizonyította, hogy egy váratlan kihívás esetén is képes sikeresen alkalmazkodni a helyzethez.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország a NATO és a koalíciós műveletek résztvevőjeként hozzájárul az instabil régiók biztonságának megteremtéséhez és fenntartásához. Ezek a műveletek – mások mellett – hozzájárulnak az illegális migrációs és terrorista fenyegetés elleni fellépéshez, ezért kiemelten fontos megőrizni a Szövetség politikai és katonai egységét, kohézióját.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a járvány nem írja felül a haderő fejlesztésére vonatkozó magyar ambíciókat és NATO vállalásokat, hazánk továbbra is elkötelezett a NATO elvárás teljesítése mellett, azaz védelmi költségvetésünk legkésőbb 2024-ig eléri a GDP 2 százalékát. Továbbá a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program folytatása is biztosított, amely határozottan támogatja a NATO célok teljesítését.

(Honvédelmi Minisztérium)