Bemutatkozó látogatáson fogadta augusztus 25-én, kedden Benkő Tibor honvédelmi miniszter Ódor Bálintot, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének, közös biztonság- és védelempolitikával is foglalkozó, politikai és biztonsági bizottságának magyar képviseletét ellátó nagykövetét.

A megbeszélés során a nagykövet tájékoztatást adott az Európai Unió külkapcsolatait, valamint a közös biztonság- és védelempolitikáját érintő aktuális kérdésekről. A tárgyaláson napirendre került az EU Közös Biztonság- és Védelempolitikájának előmozdítása is. Ennek kapcsán a tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Magyarország üdvözli a területen eddig tett lépéseket és támogatja a német elnökség célkitűzéseit az európai védelmi képességek további erősítésében és egy európai biztonsági környezetet meghatározó stratégiai dokumentum készítésében. Ezzel összefüggésben Benkő Tibor megjegyezte, hogy Magyarország nemzeti érdekeit elsődlegesnek tekintjük, de egyetértünk a német elnökséggel abban, hogy szükség van egy őszinte vitára a tagállamok között az Európát érintő fenyegetések kapcsán.

Kép letöltéseFotó: Szabó Lajos zászlós

A miniszter arra is rámutatott, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program révén folytatott beszerzések egyik célja az európai stratégiai interoperabilitás és a védelmi ipari szinergiák erősítése. Szólt arról is, hogy a COVID-19 járvány tanulságait fel kell dolgozni és építeni kell a tapasztalatokra, így Magyarország további erőfeszítéseket tesz az európai katonai egészségügyi együttműködés erősítésének területén is. Végezetül hangsúlyozta, hogy az európai biztonság és az illegális tömeges migráció között összefüggés van, így Magyarország és a Magyar Honvédség támogatja az unió válságövezetekben működő, kiváltó okokat kezelő és stabilizációt elősegítő katonai műveleteit is.

(Honvédelmi Minisztérium)