A vértanúhalált halt aradi tizenháromra emlékeztek október 6-án, kedden, Gyulán, az 1848/49-es Honvédtiszti Emlékhelynél. A megemlékezésen részt vett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára is.

Szabó István beszédében a korszak hazai eseményeinek összefoglalása, és Gyula városának a szabadságharcban betöltött szerepének felelevenítése után az aradi tizenhárom egységet képviselő példamutatását és ennek máig ható erejét emelte ki. Mint fogalmazott: az aradi tizenhármakat a politikai és történelmi helyzet vértanúkká avatta.

Kép letöltéseFotó: Kismartoni Mátyás

„Szabad, alkotmányos, polgári Magyarországot akartak. A magyar függetlenség kivívására tettek kíséretet. Hűek maradtak a vállalt ügyhöz életük árán is, ellenfeleiknek példát adva tisztességből, helytállásból és becsületből” – mondta a honvédelmi államtitkár.

Szabó István hangsúlyozta, hogy a kivégzett honvédtisztek emléke tovább növelte a magyarok szabadság utáni vágyát. A magyar honvédek és tisztek szabadságharc alatt nyújtott hősies helytállásával kapcsolatban elmondta: nemzedékek példaképévé váltak, örök időkre meghatározva a magyarok függetlenség iránti ragaszkodását.

A beszédet követő műsorban Dóczy Péter színművész és Tolcsvay Béla énekes jelenítette meg az Aradon kivégzett honvédtisztek emlékét.

Kép letöltéseFotó: Kismartoni Mátyás

A megemlékezésen a hagyományőrző huszárok mellett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár díszegységének katonái adtak őrséget. A rendezvény zárásaként a vértanúhalált halt honvédtisztek emléke előtt koszorúzással tisztelegtek a résztvevők, akik a Debreceni Helyőrségi Zenekar kíséretében helyezték el az emlékezet virágait.

(honvedelem.hu)