A járványügyi előírások betartása mellett, ünnepélyes tanévnyitóval indult útjára az őszi szemeszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, szeptember 1-jén, kedden, Budapesten, a Ludovika Arénában. A rendezvényen – amelyen jelen volt Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsoka, valamint Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára - beszédet mondott Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes.

A 2020/2021-es tanév nyitóünnepségén elmondott beszédében Koltay András, az egyetem rektora hangsúlyozta: „erkölcsileg és morálisan szilárd, szakmailag felkészült fiatalokat képzünk a közigazgatás számára”, akik a haza szolgálatának szentelik életüket.

Kép letöltéseFotó:HM

A rektor hozzátette: ezek a fiatalok fontos szerepet játszanak Magyarország védelmében és egy olyan világjárvánnyal terhelt, történelmi időben kezdik meg tanulmányaikat, amikor nagy szerepe van az összefogásnak, ami erővé kovácsolhatja az itt tanultakat.

Koltay András beszéde zárásaként kiemelte: az évet kezdő fiatalok ne felejtkezzenek meg arról, hogy kötelezettségeik elvégzése mellett éljenek, váljanak szerves részévé az egyetem közösségének, építsék azt.

Kép letöltéseFoto:HM

A hallgatói fogadalomtételt követően a karok képviselői szalagot tűztek a kari zászlókra, majd Orbán Balázs miniszterhelyettes köszöntötte az elsőéveseket.

A miniszterhelyettes köszöntő beszédében elmondta: az elmúlt években arra törekedtek, hogy az állam a válságok megoldásának fontos pillérévé váljon, mert a nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy csak így lehet eredményesen megvédeni egy országot és annak polgárait.

„A válságok kezelése csak az erős és cselekvő állam közreműködésével lehetséges” – emelte ki a miniszerhelyettes. A különleges idők, különleges megoldásokat, embereket igényelnek: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkezők nem csak egy szakmát és hivatást választottak, hanem kinyilvánították azt is, hogy hisznek az erős és cselekvő állam elvében, ezért is meg kell becsülni őket, valamint olyan színvonalas képzést nyújtani számukra, amely felkészültté teszi őket feladatuk legmagasabb szintű ellátására – fogalmazott Orbán Balázs.

Kép letöltéseFoto:HM

A tanévnyitó ünnepség végén Rektori Kitüntető Okleveleket és elismeréseket adták át. Elismerésben részesült - többek között - dr. Békési Bertold alezredes is, aki a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánjának javaslatára vehette át Rektori Kitüntető Oklevelét, valamint dr. Kanyó Mária és dr. Krizbai János nyugállományú ezredes, akik szintén a kar javaslatára vehették át címzetes egyetemi tanári címüket.

(honvedelem.hu)