Tiszaújváros a bajban is számíthat a Magyar Honvédségre - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes október 8-án, csütörtökön, a városban található egyik munkásszállóban zajló mentesítési és fertőtlenítési munkálatok megtekintése után tartott sajtótájékoztatón.

Németh Szilárd emlékezettet: abban, hogy Magyarország a koronavírus-járvány elleni küzdelem első szakaszát meg tudta nyerni, elengedhetetlen, nélkülözhetetlen és kimagasló szerepe volt a Magyar Honvédségnek. Ebben az időszakban a katonák számos feladatot láttak el, de a legfontosabb az idősotthonok fertőtlenítése, vírusmentesítése volt.

Kép letöltéseFotó: Kitzinger Adrienn

A tiszaújvárosi, koronavírus-fertőzésben érintett munkásszállón is ilyen feladatot teljesített az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, amely a Magyar Honvédség egyedülálló képességekkel rendelkező alakulata - emelte ki a tárca parlamenti államtitkára, hozzátéve: az ilyen biológiai mentesítési, azaz fertőtlenítési és vírusmentesítési feladatot Magyarországon egyedül a Magyar Honvédség képes elvégezni.

Kép letöltéseFotó: Kitzinger Adrienn

Az államtitkár nem csak a feladatot elvégző, erre önként jelentkezett, három gépjárművel érkezett 35 katona szolgálatát, de a munkásszállóval kapcsolatban elrendelt karantént szigorúan felügyelő rendőrök és biztonsági őrök, illetve a mentesítési munkálatokhoz segítséget nyújtó létesítményi tűzoltóság munkáját is megköszönte. Ugyanakkor arra kérte Tiszaújváros lakóit is, hogy tartsák be az elrendelt egészségügyi megelőző védőintézkedéseket és ezzel segítsék a vírusveszély elleni, az egész országra kiterjedő védekezés sikerét.

(honvedelem.hu)