A Mesés Magyarok az EU-ban című sorozat képviseli Magyarországot 2018-ban az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjért (European Charlemagne Youth Prize) folytatott versenyen.

A díjat 2008 óta minden évben olyan 16 és 30 év közötti fiatal pályázóknak ítélik oda, akik már futó projektjeikkel mintaként szolgálhatnak Európában élő kortársaik számára az egyetértés és a közös identitástudat előmozdításában. A 2018. május 8-án Aachenben megrendezendő ünnepélyes díjátadón 28 európai projekt közül választják ki a három legjobb kezdeményezést.

Kép letöltéseFotó: Muray Gábor

A Mesés Magyarok olyan kalandos történetek, amelyek érzékenyítő jellegüknél fogva segítik kialakítani a környezetért, a közösségért és embertársainkért érzett felelősségtudatot. A meséket a fiatal írónő, Kéry Anna Lilla saját, színes, kézzel festett illusztrációi kísérik.

Kép letöltéseFotó: Muray Gábor

A mesesorozat alapját a Magyar Fejlesztési Központ (MFK) nyeromagyarok.eu honlapján bemutatott, a közvetlen európai uniós programok pályázatain nyertes projektek adják. Kiss Antal miniszteri biztosnak, az MFK ügyvezető igazgatójának elgondolása az volt, hogy ismeretterjesztő mesék segítségével, koruknak megfelelő nyelvezeten keresztül ismerkedjenek meg a gyermekek az elsőre talán bonyolultnak tűnő európai uniós pályázati rendszerrel, ezzel erősítve az összetartozás és a közös európai identitás érzetét.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)