Az Agrárminisztériumban rendezték meg a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából A biomassza alapú polimerek értékláncteremtő szerepe a mezőgazdaságban című konferenciát november 14-én, amelyet Feldman Zsolt, a tárca mezőgazdaságért felelős államtitkára nyitott meg.

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium a bioműanyag (biopolimer) témaválasztással szeretett volna platformot biztosítani egy tudományágak közötti párbeszédnek. Annál is inkább, mivel az agráriumot is érinti a hulladékok kezelésének kérdése, és minden olyan innováció, ami a körforgásos biomassza alapú gazdasági modell elterjedését erősíti – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Feldman Zsolt köszöntőjében kitért arra, hogy nagy változások zajlanak a világban, erre jó példa, hogy öt éve szinte még senki nem tudta, mi az a körforgásos modell. Most pedig azt látjuk, hogy az Európai Uniótól kezdve a Világgazdasági Fórumon át az egész üzleti életet ez foglalkoztatja ez a kérdés. Úgy tűnik, hogy jelenleg a körforgásos modell az, ami leginkább átfogó jellegű és reális alapokon nyugvó megoldást tud kínálni a fenntarthatóságot érintő kihívásokra – jelentette ki.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A biopolimer témaköre néhány éve került a minisztérium figyelmébe, és felvetődött annak a gondolata, hogy érdemes lenne lépéseket tenni annak érdekében, hogy ez az innovatív anyagcsalád Magyarországon is jobban elterjedjen. Jelenleg is folynak az egyeztetések arról, hogy pontosan melyek azok a felhasználási területek, ahol a biopolimerek a valódi fenntarthatóságot szolgálják, és illeszkednek a hulladékgazdálkodás logikájába.  Az ehhez a konferenciához hasonló szakmai tanácskozások azt a célt szolgálják, hogy a műanyagok témakörének interdiszciplináris szemléletű  megközelítésével a tárca a biomassza alapú gazdaság irányába történő elmozdulást segítse elő.

(AM Sajtóiroda)