Szerencsésnek mondhatja magát, akinek életművét nemcsak saját korában, de generációkkal később is elismerik. Ehhez maradandót, értéket kell hagyni az utókorra – köszöntötte a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő halálának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett emlék-és fotókiállítás résztvevőit.

Feldman Zsolt az ünnepségen úgy fogalmazott: Bakonyi Károly személye és munkássága előtt tisztelgünk, egy olyan életmű előtt, amelyet az egész magyar nemzet figyelemreméltónak tart, amely a mai napig meghatározza az ország borkultúráját.

Kép letöltéseFotó: Fekete István

Ezért kiemelkedő nemzeti érték, a Magyar Értéktár része 2017 óta ez a munkásság, amelynek a Cserszegi fűszeres méltán híres fejezete.

Bakonyi Károlynak ez, és más, további elismert fajtája a magyar borfogyasztó közönség kedvencei közé tartozik.Kép letöltéseFotó: Fekete István

Tudományos munkája a mai napig segíti a borászok, szőlészek munkáját. Elismertségre szert tenni, maradandót alkotni komoly szakmai tudással, folyamatos felkészüléssel, emberi tartással lehet. Egy-egy szőlőfajta eredményességét, kedveltségét pedig az igazolja, hogy mennyire keresett a belőle készített bor – mondta az államtitkár. Mint fogalmazott, Bakonyi Károly szőlőfajtái hazai viszonyok között jól termeszthetők. Magyarországon több mint 4 ezer hektáron foglalkoznak Cserszegi fűszeressel. Vagyis nem csak a nemesítő életében volt jelentős ennek a fajtának a termesztése, de máig kedvelt ez a fűszeres, illatos szőlő.

(AM Sajtóiroda)