Az Európai Bizottság alelnökének és költségvetésért felelős biztosának részvételével az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről rendezett brüsszeli magas szintű konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait legalább a jelenlegi szinten meg kell tartani a kitűzött célok megvalósításához.

Az európai gazdák a KAP segítségével több, mint 500 millió állampolgárt látnak el kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel nap, mint nap. „A KAP források csökkentésével végső soron az élelmiszerárak emelkedését, a választék, vagy akár a minőség csökkenését kockáztatjuk” – emelte ki az Agrárminisztérium államtitkára.

Kép letöltéseFotó: AM

A források csökkentése mellett az Európai Bizottság az eddiginél több környezet- és klímavédelmi feltételhez kötné a támogatások kifizetését – fogalmazott Feldman Zsolt. „Magyarország egyetért azzal a megközelítéssel, hogy a KAP-nak többet kell tennie a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásáért, azonban ez nincs összhangban a javasolt költségvetéssel. Kevesebből nem lehet többet elérni” – hangsúlyozta az államtitkár. A további környezetvédelmi feltételeknek történő megfelelés nem veszélyeztetheti az európai gazdák jövedelembiztonságát és nem korlátozhatja versenyképességüket. Nem lehet cél, hogy a harmadik országokból importált, esetleg nem fenntartható módon előállított, akár rosszabb minőségű élelmiszerek váltsák fel az Európai Unióban előállított magas minőségű termékeket – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A mezőgazdaságért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy Magyarország megfelelő költségvetésű és gazdabarát uniós költségvetés elfogadásában érdekelt, és a kormány az elsők között jelezte, hogy ennek érdekében hajlandó a közös uniós költségvetéshez történő hozzájárulásának emelésére.

(AM Sajtóiroda)