Juhász Anikó, az agrárminisztérium helyettes államtitkára 2019. november 19-20-án Kaunasban társelnökként vezette a Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottság (SCAR) agrár-tudás és innovációs rendszerek munkacsoportja (AKIS) megbeszélését. A legnagyobb Litván egyetemi kampuszon megrendezett kétnapos rendezvényen 19 tagállam vitatta meg, hogy milyen tudásátadást és innovációs intézkedéseket terveznek a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) keretében és hogyan terveznek részt venni a 2020 utáni kutatási (Horizon Europe) pályázatokon.

Juhász Anikó kiemelte, hogy a csoportban zajló munka a legjobb európai gyakorlatokat megismerve a gazdálkodók számára hasznos tudásátadási és innovációs szolgáltatásokat biztosít, amely elősegíti, hogy a brüsszeli kutatási forrásokat (H2020 és Horizon Europe) a gazdálkodók versenyképességük növelése érdekében sikeresen vehessék igénybe.

A bizottság képviselői – Inge van Oost és Frederico Guzzo – beszámoltak a jelenlegi KAP innovációs, tudásátadási és szaktanácsadási intézkedéseinek tapasztalatairól, valamint az Európai Agrár-innovációs Hálózat (EIP-Agri) 2019 és 2020 évi munkaprogramjáról. A bizottság tervei szerint 2020-ban öt új fókuszcsoportot indítanának, a vadgazdálkodás, az ipari növénytermesztés, a mezőgazdasági műanyaghasználat, a fenntartható húsmarhatartás, valamint a trópusi termelés uniós tapasztalatainak összegyűjtésére.

A tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy 2020 után a jelenleginél is fontosabb szerepet kell szánni a termelők tudásalapú modernizációjának, különösen a digitalizációs eszközöket használó szaktanácsadási rendszerek fejlesztésével. A leghatásosabb tudásátadási formák között kiemelt szerepe van a bemutató programoknak és gazdaságoknak, hiszen ezek azok a helyszínek, ahol a gazdálkodók valós termesztési körülmények között, másik gazdálkodótól tanulhatnak.
A megbeszélésen arról is tárgyaltak a résztvevők, hogy miként lehet az egyes tagállamokat és a termelőket jobban bevonni a brüsszeli kutatási programokba, hogyan lehet sikeresebben pályázni. A magyar Agrárminisztérium által indított Bioeast kezdeményezést nevezték meg az egyik olyan eszköznek, amely a közép-kelet-európai országokat segítik ezen cél elérésében.   


(AM Sajtóiroda)