Az eredményes gazdálkodáshoz a stabilitás, a kiszámíthatóság, a több évre előre tervezés mellett a folyamatos megújulás is szükséges, ennek lehetőségét szabályozás és támogatáspolitikával is biztosítani kell. Érdekeltté szeretnénk tenni valamennyi gazdálkodót abban, hogy képesek legyenek megújulni – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az „Egy új korszak küszöbén” elnevezésű konferencián.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) rendezvényén Feldman Zsolt a megújulás legnagyobb ösztönzőjeként az üzleti partnerek elvárásait, illetve a piac működését jelölte meg. Mint mondta, az Agrárminisztérium egyszerűbb, átláthatóbb szabályozórendszerrel és a támogatáspolitika folyamatos igényekhez igazításával segíti a gazdálkodókat.

Példaként említette az öntözéses gazdálkodás elterjesztését célzó tavaly év végén elfogadott törvényt, amely új intézményekkel és egyszerűbb szabályokkal, adminisztrációval segíti, hogy egyre többen éljenek az öntözés lehetőségével. Emellett a birtokpolitika megújítását évtizedekig gúzsba kötő akadályokat a tárca - például az osztatlan közös földtulajdonok rendezésével, az öröklési szabályok módosításával – igyekszik megszüntetni.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Feldman Zsolt szólt a mezőgazdasági adózási előírások szükségszerű változtatásáról is. Mint fogalmazott, 2020-ban a magyar agrárium korszerűbb, egyszerűbb, kezelhetőbb adózási rendszert igényel, amely a versenyképességi béklyókat feloldja és ösztönzően hat az eredményességre.
Az államtitkár megemlítette az új uniós költségvetési időszakhoz való támogatáspolitikai alkalmazkodást. Mint fogalmazott, elfogadott költségvetés hiányában a 2021-es év minden bizonnyal átmeneti év lesz – csakúgy, mint a 2014-es volt.

A mezőgazdaság ugyan talán maga a legnagyobb elszenvedője a klímaváltozásnak, ugyanakkor mégis azon termelési ágak között szerepel, amelyek hozzá is járulnak a klímaváltozáshoz, emiatt a környezetterhelés további csökkentése a Közös Agrárpolitika 2020 utáni szabályrendszerébe be fog épülni. Ezért az agrártárca egyik legfontosabb feladata, hogy a maga eszközeivel az új feltételrendszerben is biztosítsa a versenyképesség mellett a fenntarthatósági követelmények meglétét – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

(AM Sajtóiroda)