Az Agrárminisztérium 2020. augusztus 31. és szeptember 14. között a Gazdaságvédelmi Alapból kapott forrásokból, a mezőgazdaságnak biztosított források terhére ismételten megnyitja a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program első ütemében meghirdetett élelmiszer-feldolgozói és dísznövény ágazat részére kidolgozott átmeneti támogatási programját.

A koronavírus járvány okozta gazdasági károk enyhítése érdekében újabb kérelmezési időszakban azok az érintett vállalkozások, gazdaságok jogosultak támogatási kérelmet benyújtani, akik az első támogatási körben ezt nem tudták megtenni. A támogatások igénybevételének egyéb feltételei változatlanok, azaz az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások 125.000 forintot, a dísznövény-termesztők pedig 500.000 forint mértékű támogatást igényelhetnek a foglalkoztatottak után.

A támogatási kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz elektronikus úton, az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül lehet benyújtani. Az újabb kérelmezési időszakban benyújtott kérelmekre megállapított jogos támogatási igényekre az élelmiszer-feldolgozói és dísznövény ágazat részére elkülönített 8 milliárd, illetve 1,4 milliárd forintnyi keretösszeg és az első kérelmezési körben benyújtott összes jogos támogatási igény alapján megállapított támogatási összeg különbözetét használják fel.

Az ismételten megnyitásra kerülő programokról és az azok alapján igénybe vehető átmeneti támogatásokról ezen és ezen a linken keresztül elérhető közlemények nyújtanak bővebb információt.

Támogatási kérelmet kizárólag az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben nyilvántartatott ügyfelek tudnak benyújtani, ezért az ügyfélazonosítóval még nem rendelkező kérelmezőknek javasolt mihamarabb nyilvántartásba vételi kérelmüket benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. Az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerbe történő nyilvántartásba vétel szabályairól ezen és ezen a linken keresztül elérhető közlemények nyújtanak részletes tájékoztatást.

(AM Sajtóiroda)