Magyarország vezetésével magas szintű egyeztetés zajlott 2020. február 20-án Brüsszelben, a közép-kelet-európai országok zöld agrárgazdaságának kutatási és innovációs alapú fejlesztési lehetőségeiről. Az Agrárminisztériumot Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte.

A tizenegy közép- és kelet-európai ország részvételével működő BIOEAST kezdeményezés állami vezetői és szakértői, valamint az Európai Bizottság agrár, kutatás, egészségügyi és környezetvédelmi bizottságainak magas beosztású képviselői a közép-kelet-európai tagállamok agrárgazdasága számára fontos fejlesztési lehetőségei megvitatásáról tárgyaltak. Ennek célja, hogy elősegítsék régiónk sikeresebb részvételét a brüsszeli kutatási, innovációs és befektetési programokban.

A konferencián a közép-kelet-európai régió országainak döntéshozói egységesen álltak ki amellett, hogy a mezőgazdasági alapanyag-termelő szerep helyett egy magasabb hozzáadott értéket előállító, élelmiszer- és biomassza termelésre épülő agrárgazdasági modellt kívánnak erősíteni.

Kép letöltéseFotó: AM

Feldman Zsolt államtitkár hozzászólásában jelezte, hogy a BIOEAST tagállamok az elmúlt évek közös munkájának eredményeként jól megfogalmazott és közösen képviselt stratégiai és fejlesztési célokkal rendelkeznek, amelyek nemcsak a régió gazdasági élénkítését, de a környezeti fenntarthatósági célok elérését is hatékonyan szolgálják. A BIOEAST kezdeményezés céljainak eléréséhez nagy szükség van a Bizottság együttműködésére is, kiemelten a kutatási és innovációs, valamint a biomassza alapú stratégiák végrehajtásában, amelyek együtt új utakat képesek nyitni a régió gazdaságai számára.

A magyar agrártárca vezető szerepet tölt be a 2015-ben létrehozott BIOEAST kezdeményezés fejlesztésében, a mostani konferencia létrejötte az eddigi többéves diplomáciai munka sikerének visszaigazolása.

(AM Sajtóiroda)