Kiszámítható és stabil támogatási rendszerre számíthatnak 2020-ban is a gazdálkodók - jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Portfolio „Agrárium 2020” című konferenciáján rendezett kerekasztal-beszélgetésen kedden, Kecskeméten.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy az Agrárminisztérium, a Magyar Államkincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2015 óta dolgozik közösen azon, hogy az akkor indult új támogatási időszakban az agrártámogatások rendszere gördülékenyen és hatékonyan működjön. Hangsúlyozta: a sertés állatjóléti támogatások esetében a tervek szerint 2020-ban a hízók után 10,5 milliárd forintot lehet majd igényelni, a kocák esetében pedig változatlan kerettel mintegy 8,6 milliárd forinttal tervez a minisztérium. A baromfi állatjóléti támogatásoknál úgy számol a tárca, hogy a gazdálkodók 14,4 milliárd forintnyi forrást igényelhetnek majd. Ezen túlmenően a tojótyúkok után 1,6 milliárd forint került betervezésre - tette hozzá Feldman Zsolt.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Kiemelte: az állatgyógyászati költségek támogatása tekintetében sem a tartalom, sem pedig a rendelkezésre álló pénzügyi keretösszeg nem változik ebben az évben, így e költségek részbeni finanszírozására 12,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre az állattartók számára. Kifejtette: a Kárenyhítési Alapban 25 milliárd forint található, ahonnan a gazdálkodók március végéig megkapják a nekik járó juttatásokat.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a tenyészkoca állatjóléti támogatás kapcsán annak hosszabbítását kívánják elérni Brüsszelben. Az agrártárca azt szeretné, hogy változatlan feltételekkel lehessen a jelenlegi programot meghosszabbítani további öt évre.

(AM Sajtóiroda)