Idén november 10-15. között rendezték meg a világ vezető mezőgép-bemutatóját, ahol a 2800 nemzetközi kiállító között 14 magyar cég is jelen volt. A hannoveri kiállításon részt vett és tárgyalásokat folytatott Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Juhász Anikó az Alsó-szászországi Élelmezésügyi, Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium igazgatóhelyettesével folytatott tárgyalásán a KAP 2020-tervezésről - különös figyelemmel a környezeti és éghajlati vonatkozásra - az agrárdigitalizáció helyzetéről és az abban történő együttműködési lehetőségekről, a generációváltás tapasztalatairól, valamint a VERA-protokoll (állattenyésztési technológiák hatósági minősítésére alkalmas rendszere) eredményeinek a szakpolitikában történő felhasználásáról esett szó.

A helyettes államtitkár meglátogatta a Szász Szabadállam Környezetügyi és Mezőgazdasági Minisztériumának közösségi standját, ahol megismerkedett Németország első 5G-s tesztgazdaságának működésével. Az egyedülálló projekt Németországban digitális innovációs központként működik, ahol a gazdaság 200 négyzetkilométeres területén a gépek az 5G segítségével kommunikálnak egymással.

Az Oldenburgi Münsterland Agrár- és Élelmezési Fórum elnökével folytatott megbeszélésen az állattartással kapcsolatos kihívásokról, valamint az azok kezelésére életre hívott projektekről (antibiotikumok csökkentése, farokkurtítás megszüntetése, állatjóléti szempontú istállóátalakítás, trágyarendelet) esett szó. A helyettes államtitkár kutatási együttműködést ajánlott tárgyalópartnerének, amely a BIOEAST kezdeményezésen keresztül valósulhatna meg.
Az Agritechnica szakkiállítást minden páratlan évben rendezik meg Hannoverben. Az idei esemény mottója: „Globális gazdálkodás – helyi felelősség”, amely az innovatív, okos, és a helyi viszonyokra alkalmazott megoldásokat helyezte előtérbe. Az innovációkat minden évben különdíjban részesítik, 2017-ben egy magyar cég, az AGCO/GSI Hungary Kft. rugalmas gabonasiló ürítő rendszere ezüstérmet kapott.

(AM Sajtóiroda)