Megfelelően finanszírozott, a gazdák számára jövedelempótló és beruházási támogatásokat egyaránt lehetővé tevő Közös Agrárpolitikára van szükség 2020 után – mondta a magyar delegációt vezető Feldman Zsolt államtitkár az európai uniós mezőgazdasági miniszterek keddi, ausztriai informális találkozója után.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő osztrák agrárminiszter meghívására az alsó-ausztriai Schloss Hof-ban egyeztettek az uniós agrárminiszterek. A tárgyalások témai a folyamatban lévő KAP reform, és azon belül a vidéki területek fejlődése, valamint a biztonságos, minőségi élelmiszertermelés biztosítása voltak.

Kép letöltéseFotó: AM

A családi gazdaságokon nyugvó európai agrármodell fenntartása érdekében kiszámíthatóságra, a mezőgazdasági termelésből származó jövedelem emelésére és stabilizálására és növelésére van szükség. Ehhez jövedelempótló támogatások, a versenyképességet növelő beruházási támogatások és a piaci pozíciókat javító termelői együttműködések erősítését szolgáló eszközök kellenek – hangsúlyozta a mezőgazdaságért felelős államtitkár.

A Közös Agrárpolitika tárgyalásainak legfontosabb feladata, hogy az egyre nagyobb súllyal megjelenő környezet- és klímavédelmi szempontok a gyakorlatban kivitelezhetően jelenjenek meg a szabályozásban. A magyar kormány számára továbbra is kiemelt fontosságú a kis- és közepes gazdaságok számára is jól átlátható, egyszerű és könnyen végrehajtható szabályrendszer elérése a tárgyalások során.

A Közös Agrárpolitikára fordítható forrásokat is magában foglaló hétéves uniós költségvetésről a tagállamok állam- és kormányfői, míg a KAP szakpolitikai kérdéseiről az agrárminiszterek hoznak majd döntést.

(AM Sajtóiroda)