Felhívjuk az agrárkár-enyhítési rendszerben tag, aszálykárokkal érintett termelők figyelmét, hogy az aszály miatti károk legkésőbb szeptember 30-ig jelenthetők be a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén, ügyfélkapus bejelentkezést követően a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül.A kárenyhítési rendszerben az aszálykárokat azok bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni. Aszály esetén a káresemény bekövetkezésének – az aszály bekövetkezésének tényleges időpontjától függetlenül – azt az időpontot kell tekinteni, amikor a károsodással érintett területen termesztett növénykultúrán a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik. Ugyanakkor aszály esetén legkésőbb tárgyév szeptember 30-ig kell megtenni a kárbejelentést. A Kincstár fentiekben is említett, kárbejelentésre szolgáló elektronikus felülete ide kattintva érhető el.

Egyéb támogatási feltételek (például legalább 30%-os hozamcsökkenés és 15%-os termelésiérték-kiesés) fennállása esetén az aszálykárok után kárenyhítő juttatást akkor vehet igénybe a termelő, ha az agrárkár-megállapító szerv által igazolt kárbejelentéssel rendelkezik, tárgyévben a kárenyhítési hozzájárulást határidőben megfizette, az agrárminiszter közleményben az érintett terület vonatkozásában legkésőbb október 31-ig aszályhelyzetet hirdet és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet majd novemberben, legkésőbb november 30-ig benyújtja.

A 2018. szeptember 24-ig beérkezett termelői kárbejelentések alapán a hatóságokhoz eddig több mint 4.000 db aszálykárra vonatkozó bejelentés érkezett összesen közel 83.000 hektár területre. A legnagyobb területen, közel 46.000 hektáron Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezt követően 7.600 hektáron Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és 6.000 hektár területen Bács-Kiskun megyében tettek a termelők aszálykár-bejelentést.  A növénykultúrákat tekintve a legnagyobb területen, közel 34.500 hektáron a kukorica, 15.800 hektáron a napraforgó, míg 7.000 hektáron az őszi búza károsodott az aszály miatt.

A kárenyhítési alapban az idei évi károk kezelésére közel 26 milliárd forint gyűlhet össze jövő év elejéig, amely bizonyosan elegendő forrást biztosít a jogos kárigények visszaosztás nélküli kompenzálására.

(Agrárminisztérium)