A biomassza alapú hazai gazdaság erősítése széles körű, ágazatok közti együttműködést és közös stratégiaalkotást igényel. Erőforrásaink korlátozottak, ezért integrált, ágazatközi összefüggések figyelembe vételével kell keresnünk a válaszokat az olyan globális kihívásokra, mint a népességnövekedés, a fenntartható termelés, a környezetszennyezés, valamint a klímaváltozás – hangzott el egy, a közelmúltban tartott tanácskozáson.

A biomassza alapú gazdaságról tartott egyeztetésen Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy a biomassza olyan erőforrásunk, amely a hazai gazdaság számára komoly növekedési tartalékot rejt. Ennek kiaknázását és felelős használatát segíti elő, ha új, immár körforgásos modellek mentén próbáljuk meghatározni a jövőbeli fejlesztési irányokat és feladatokat. Az Agrárminisztérium célja, hogy az érintett szereplők bevonásával Magyarországon is elkezdődjön egy biomassza alapú gazdaság fejlesztését szolgáló stratégia kidolgozása.

Az Európai Bizottság 2018-ban vizsgálta felül a biomassza alapú gazdasági stratégiáját. Ehhez a munkához ma már tíz főigazgatóság csatlakozott a biomassza alapú gazdaság horizontális, ágazatközi jellege miatt. Hazánkban a tárcaközi munkában az Agrárminisztériumon kívül részt vesz az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, kutatóintézetek, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is.

(AM Sajtóiroda)