A V4 országok mellett hat közép- és kelet-európai ország írt alá nyilatkozatot együttműködésükről a mezőgazdasági innovációra lehívható uniós pénzek arányának növelése érdekében - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Bábolnán. Tárgyaltak a régiós országok érdekeiről a támogatási rendszer kialakítása terén is.

Feldman Zsolt elmondta, a visegrádi négyek, valamint Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia, és a balti országok mezőgazdaságának vezetői egyetértettek abban, hogy közös stratégiát alkotnak a BIOEAST néven elindított programban való részvételről. A politikus emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság a 2021-27-es időszakra tízmilliárd eurót javasolt agrár-élelmiszer és biomassza alapú gazdasággal összefüggő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységre, majd hozzátette, Kelet- és Közép-Európa országai az elmúlt tíz évben összesítve is csak tíz százalék alatti részesedést szereztek meg az EU mezőgazdasági innovációra fordítható forrásaiból. A közös nyilatkozatot aláíró országok kinyilvánították, hogy a régió fontosnak tartja a térségnek jelentős innovációs témák megjelenítését az Európai Bizottság munkaprogramjában, valamint olyan makroregionális kutatási és innováció stratégiát alkotnak, mely közös célokat és közös prioritást képes elérni és megvalósítani - hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Kép letöltéseFotó: AM

A szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterhelyettes, Csicsai Gábor rámutatott, mivel a termőföld területét nem lehet növelni, a fejlődés érdekében több hozzáadott értéket kell megjeleníteni a mezőgazdasági termékekben. Pavel Sekác, cseh mezőgazdasági miniszterhelyettes elmondta, erős verseny zajlik az Európai Unió 15 fejlett tagállama és a közösség kevésbé fejlett tagjai között és összefogás szükséges a hátrányok csökkentéséhez. A lengyel Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri főtanácsadója, Zofia Krzyanowska emlékeztetett arra, hogy országa a BIOEAST program egyik elindítója és örömmel látják a kezdeményezés mögé felsorakozó régiós támogatást.

A tíz ország által aláírt dokumentum szerint a felek támogatják a biomassza alapú fenntartható növekedést a versenyképes és magas minőségű élelmiszer- és takarmánygyártás eléréséhez. Az aláírók fontosnak tartják a vidéki térségek felzárkóztatását, segítve őket egy innovatív, integratív és klímatudatos növekedési modell kifejlesztésében. Olyan termelési rendszerek fejlesztését is javasolták, melyek régió-specifikus végtermékeket gyártanak. Kiemelték, hogy a sokféleség a fenntarthatóság záloga, ezért a biomassza alapú gazdasági innovációknak nem korlátozni, hanem támogatni kell a diverzitást.

Kép letöltéseFotó: ÁM

Mind költségvetésében, mind szabályozásában Magyarország számára kedvezőtlen agrár-költségvetési tervezetet mutatott be nemrégiben az Európai Bizottság. A mezőgazdaságért felelős államtitkár a Közös Agrárpolitika jövőjével kapcsolatban úgy fogalmazott, az csökkenő támogatások mellett növekvő gazdálkodói és tagállami terheket jelent, mindezek pedig számunkra és a környező országoknak kevésbé elfogadhatóak. A tárgyaló tagállamok ebben hangolták össze álláspontjaikat Bábolnán. Több kérdésben is megegyezés született – tette hozzá Feldman Zsolt – ezek: a kevesebb adminisztráció, a kisebb gazdálkodói terhek és az eddigi támogatási szint megtartása. A jelen lévő tíz ország részéről ezt fogják képviselni az Európai Bizottság felé is.

(MTI / AM Sajtóiroda)