Ettől az évtől változik a karácsonyfa ültetvényeket érintő agrártámogatási rendszer, az eddigi európai uniós forrásból folyósított támogatást a jövőben nemzeti költségvetési forrásokból biztosított, úgynevezett csekély összegű támogatási forma váltja fel. A kifizetés folyamatosságának érdekében idén is be kell jelenteni az egységes kérelem felületén a karácsonyfa termesztésre szánt területet az erre a célra bevezetett KAR01 hasznosítási kódon, „támogatást nem igényel” jelöléssel.

Az Európai Bizottság 2019-ben kiadott állásfoglalása alapján nem jogosult területalapú támogatásra a karácsonyfa termesztésre szolgáló terület, ha a fákat a szokásos módon kivágják, és gyökér nélkül értékesítik. Ezért ettől az évtől nem lehetséges karácsonyfa ültetvények után uniós területalapú támogatást igényelni. Azonban, mivel hazánkban közel 3.000 hektáron, mintegy 700 termelő foglalkozik karácsonyfa termesztéssel, az Agrárminisztérium a kieső európai uniós támogatás pótlására nemzeti forrásból biztosít hasonló összegű támogatást.

A támogatási rendszer feltételeinek és jogszabályi hátterének kidolgozása folyamatban van. A támogatás igénylése az eddigiekhez hasonló módon, hektár alapon történik majd. Az egységes kérelem felületén megadott területadatok szolgálnak majd a támogatás megállapításának alapjául. Mivel ez a terület nem lesz a SAPS és zöldítés szempontjából támogatható, a kistermelői rendszerben sem lehet majd figyelembe venni. Így azoknak a termelőknek, akik legalább 1 hektár SAPS jogosult területtel rendelkeznek, az idei egységes kérelem főlapján kell jelölniük a kistermelői rendszerből történő kilépési szándékukat annak érdekében, hogy ezen területük után uniós forrású kifizetésben részesüljenek.

Azon karácsonyfa termelők számára, akik a fákat kizárólag élő faként, gyökérrel kívánják értékesíteni, a SAPS és zöldítési támogatás továbbra is elérhető lesz. Ebben az esetben az érintett területet „Fenyőfa-faiskola, FAT05” hasznosítási kóddal kell bejelenteni.

(AM Sajtóiroda)